PvdA trots op advieswerk Arib

Icoon Politiek De PvdA-fractie heeft geen enkel probleem met het advieswerk dat haar lid Khadija Arib verricht voor de Raad van de Mensenrechten in Marokko. "We zijn trots op onze collega", aldus PvdA-kamerlid Jeroen Dijsselbloem donderdagmiddag in een spoeddebat over de kwestie.

Het fractiebestuur van de PvdA heeft de nevenfunctie van Arib de afgelopen dagen tegen het licht gehouden na kritiek van de PVV en de VVD op Arib. Volgens Dijsselbloem is het doel van het advieswerk van Arib de relatie tussen Marokko en de migranten uit dit land in Europa te verbeteren. Arib is bij haar advisering onafhankelijk en ze is geen verantwoording schuldig aan de Marokkaanse staat of de koning van Marokko, aldus de woordvoerder.

Tijdens het lange debat werd Wilders door Femke Halsema, fractieleidster van GroenLinks, ook verweten dat hij een "dubbele standaard" zou handhaven. Dit verwijt kreeg Wilders naar zijn hoofd omdat hij zou zwijgen over het betaalde advieswerk van VVD-kamerlid Hans van Baalen voor de Taiwanese regering.