Nazi-kinderen klagen Noorse overheid aan

Icoon Buitenlands154 Noorse nazi-kinderen gaan naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), omdat zij gecompenseerd willen worden voor de 'gebrekkige steun' die zij zouden hebben gekregen van de Noorse autoriteiten. Zij vinden dat de Noorse overheid te weinig heeft gedaan om hen te beschermen tegen een leven vol discriminatie en misbruik, omdat zij 'nazi-kind' zijn.

In Noorwegen, maar ook in Nederland en Oostenrijk, plaatsten de nazi's zogenoemde 'Lebensborn-tehuizen'. Ongehuwde vrouwen werden gevraagd naar deze gratis kraamklinieken te komen als zij zwanger waren van een Duitser. Op deze manier wilden de nazi's raszuivere Ariërs voort brengen om later het Derde Rijk te kunnen leiden. Naar schatting zijn zo'n negenduizend kinderen in dergelijke tehuizen geboren.

Velen van hen werden, omdat zij opgroeiden zonder ouders, in inrichtingen voor zwakzinnigen geplaatst. Hierna zijn velen mishandeld, verkracht en geminacht. In 2002 heeft Noorwegen hiervoor excuses aangeboden.

Deze zaak werd eerder behandeld door de stadsrechter in Oslo, maar werd ongeldig verklaard omdat de termijn van twintig jaar was verstreken. De inmiddels bejaarde Lebensborn-kinderen eisen dat de Noorse overheid alsnog verantwoordelijkheid neemt voor het leed dat hen is aangedaan. Het EHRM neemt de klacht donderdag in behandeling.