Donner buigt zich over zwangere zelfstandige

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken gaat snel de mogelijkheden onderzoeken of zelfstandig werkende vrouwen een zwangerschapsregeling kunnen krijgen. Dat heeft hij donderdagochtend toegezegd aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius, die met een delegatie zwangere onderneemsters aan de bewindsman circa drieduizend petities overhandigde.

De vakbondsvoorzitter wees erop dat er 'grote ongelijkheid' bestaat ten opzichte van mannen. Maar ook ten opzichte van vrouwelijke werknemers, waarvoor wel een vangnet bij zwangerschap en bevalling bestaat. "Zelfstandig werkende vrouwen moeten het zelf maar regelen op de private markt met torenhoge premies en verzekeraars die wachttijden van wel twee jaar hanteren", aldus Jongerius.

De FNV-voorzitter wees erop een meerderheid van de Tweede Kamer vorig jaar al een motie heeft aangenomen om een regeling te treffen. Volgens haar zou het mooi zijn als de minister nog deze dag, Internationale Vrouwendag, 'een overtijdsbehandeling' start. "Daar is toch geen vijf dagen bedenktijd voor nodig?", zei ze verwijzend naar bedenktijd voor arbortus. Volgens de FNV kost een regeling 'slechts' 20 tot 30 miljoen euro.