Zuid-Korea maakt wetten voor robots

Icoon Digital Zuid-Korea wil ethische wetten opstellen voor robots om duidelijk te maken hoe mensen en robots met elkaar om dienen te gaan. "De regering is van plan ethische gedragsregels op te stellen voor de rol en functies van robots, omdat de intelligentie van robots in de nabije toekomst een sterke ontwikkeling zal doormaken", aldus Park Hue-Young van het ministerie van Handel, Industrie en Energie. "Stel je voor dat mensen androÔden gaan gebruiken als echtgenoot of verslaafd raken aan de interactie met de robots zoals sommigen verslaafd raken aan internet", waarschuwt Park.

Zuid-Korea ziet de robotindustrie als ťťn van de tien belangrijkste pijlers voor de groei van de eigen economie de komende jaren. Het land denkt dat robots rond 2018 routineoperaties zullen uitvoeren in ziekenhuizen. Ook zal elke Koreaan tussen 2015 en 2020 een 'huisrobot' hebben. De Koreaanse regering is bang dat mensen de robots gaan misbruiken of verslaafd worden aan hun robotvriendje. Zuid-Korea is momenteel op technologisch gebied ťťn van de modernste landen ter wereld.

De wetten in Zuid-Korea zullen gebaseerd zijn op de beroemde robotwetten van Asimov. De science-fictionschrijver voorzag de problemen die zich zouden gaan ontwikkelen tussen mens en robot. Asimovs drie wetten van de robotica in het kort:
1. Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt.
2. Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste Wet.
3. Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet.

Overigens wordt ook in Europa nagedacht over ethnische normen voor robots. Een groep onderzoekers van het European Robotics Research Network wil eveneens regels opstellen voor het gebruik van robots. In april zullen de wetenschappers met voorstellen komen.De huisrobot


Met dank aan jimpsel voor de submit.