Nijmegen pakt dieven met lokfiets

Icoon MisdaadNa de lokhoer wordt nu ook de lokfiets ingezet om dieven op te pakken. De politie in Nijmegen wil op deze manier de diefstal van fietsen terug dringen. Het gaat om een proef, maar als de methode succesvol blijkt, worden er mogelijk meer lokfietsen ingezet.

"Het is ons vooral te doen om de fietsenhelers. Dus om het netwerk achter de fietsendiefstallen bloot te leggen", zegt burgemeester Thom de Graaf. De lokfiets wordt uitgerust met een chip, zo kan de politie de dader opsporen. "Want het is niet zo dat we met vier agenten achter een boom gaan staan om te kijken wie de lokfiets steelt."

Vorig jaar werden er 2981 fietsen gestolen in Nijmegen, 126 stuks meer dan in 2005. Daarmee lijkt de dalende tendens die sinds piekjaar 2002 (4798 diefstallen) zichtbaar was, te zijn doorbroken. Niet meer dan 4,2 procent van de gestolen fietsen komt weer bij de rechtmatige eigenaar terug.

Volgens De Graaf heeft Nijmegen laten onderzoeken of het inzetten van lokfietsen mag. "Juridisch kan het. Het is geen vorm van uitlokking. In Dordrecht hebben ze er al mee geëxperimenteerd." Daar waren de resultaten voorzichtig positief, zegt hij. "We moeten er ook hier geen al te spectaculaire verwachtingen van hebben. De Nijmeegse politie heeft eerder aangegeven er niet zo veel in te zien. Maar volgens ons kan de methode interessant zijn."