Aanpak radicalisering in Slotervaart

Het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart komt met een uitgebreid pakket maatregelen om radicalisering onder moslimjongeren tegen te gaan. Een recent onderzoek van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) wees onlangs uit dat (moslim)jongeren in het westelijke stadsdeel uiterst vatbaar en toegankelijk zijn voor radicalisering. De moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed Bouyeri, is ook afkomstig uit de Slotervaart.

Vorig jaar besloot Amsterdam al om een 'anti-radicaliseringsdeskundige' aan het werk te zetten in het stadsdeel. Dit omdat het gevaar bestaat dat jongeren zich afkeren van de samenleving en zich – al dan niet met geweld – tegen de Nederlandse democratie en rechtsstaat verzetten.

In een 'Plan de Campagne' worden ouders, scholen, moskeeën en imams bij de aanpak betrokken. Op deze wijze hoopt het stadsdeelbestuur extremistisch gedrag voortaan in de kiem te kunnen smoren.

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch (PvdA) zegt dat de samenwerking met moskeeën en imams geen aantasting van de scheiding tussen kerk en staat is. ''In het actieplan wordt benadrukt dat het stadsdeel de moskee slechts als 'partner' ziet en zich niet gaat bemoeien met de inhoud van preken of activiteiten die er plaatsvinden. Tenzij de boodschap duidelijk anti samenleving is.'' Marcouch pleit er wel voor dat imams meer maatschappelijke thema's in hun preken gaan verwerken.

Verder komt er onder meer opvoedingsondersteuning voor islamitische vaders en moeders. De focus ligt daarbij volgens Marcouch op de gedachte dat ''een islamitische identiteit geen botsing hoeft te betekenen met de Nederlandse normen en waarden.'' Ook wordt een speciale conferentie voor imams rondom het thema radicalisering georganiseerd.