'Acht op tien jongeren tegen rookverbod in horeca'

SigarettenZestig procent van de Nederlanders ziet volgens onderzoeksbureau TNS Nipo een rookverbod in de horeca misschien wel zitten, maar voor het jongere deel van de bevolking gaat dat zeker niet op. Als het aan acht op de tien jongeren ligt wordt een dergelijk verbod nooit ingevoerd. Dat blijkt uit een enquête op de site Partyflock.nl. Zo'n veertigduizend bezoekers van de site, waar vooral jonge danceliefhebbers samenkomen, gaven hun mening. Een rookverbod in restaurants vindt overigens wat meer genade: één op de drie jongeren is daar voorstander van.

Voor de Stichting Rokersbelangen (SRB) klinkt het resultaat van de enquête als muziek in de oren. "Dit sterkt mij in het gevoel dat de overheid ons iets door de strot wil duwen", aldus SRB-woordvoerder Ton Wurtz. Ook was hij verbaasd over het grote verschil met de eerdere enqête van TNS Nipo. "De resultaten op Partyflock.nl geven te denken. Het wijkt zo ontzettend af. Ik wil slechts de vraag opwerpen: hoe dat kan?"

Het horeca-rookverbod is één van de plannen die de kersverse regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie wil doorvoeren in de huidige kabinetsperiode. Volgens het regeerakkoord moet het verbod in 2011 ingaan, maar CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid liet bij zijn aantreden al weten de horeca het liefst volgend jaar al rookvrij te willen hebben.
Met dank aan Vin_100 voor de submit.