Schrijver 'FOK!-boek' is Karin Overmars

Icoon LiteratuurDe schrijfster van het boek Dagboekvaneenkindermeisje.com is Karin Overmars. Dat 'onthulde' ze net zelf op Radio 1. Veel users op FOK! hadden dat vermoeden al. Het boek is het FOK!-topic leuke vader bij wie ik oppas... Het beschrijft het verhaal van Nadine26, die verliefd wordt op de vader van de kinderen waarbij ze oppast en hoe deze relatie zich ontwikkelt.

Gisteravond zegde de schrijfster toe uitleg te geven in FOK!radio. Maar vlak voor de uitzending zegde ze af met de mededeling dat de uitgever de 'primeur' aan het programma Radio Online van de TROS op Radio 1 beloofd had.

De uitgever heeft ongeveer letterlijk het topic in boekvorm geplaatst. Zo is het boek opgebouwd als topic, beginnend met de eerste post van Nadine26 en de reacties op haar verhalen. Er zijn uiteraard wel reacties weggelaten die weinig met het verhaal te maken hadden, maar veel reacties zijn in het boek bewaard gebleven. Nadine26, die halverwege de topicreeks benaderd werd door een uitgever, bedankt in het boek ook de vele users die haar hebben geholpen met haar problemen.

Afgelopen weekend ontstond er commotie over het boek. Sommige users vroegen zich af hoe het met de copyright zit. Bovendien hadden veel mensen het vermoeden dat het vooropgezet was om een boek van het topic te maken. Op die manier is FOK! dus 'gebruikt'. "Het idee dat ik erbij had was een experiment. Het was niet meteen de bedoeling er een boek van te maken.", zo zei Overmars net op de radio. Op de vraag waarom ze zelf niet een weblog is begonnen voor het 'experiment' zegt ze: "Ik heb geen idee hoe dat moet. En ik kende FOK! al, dus daarom heb ik daarvoor gekozen." Ze zegt ook pas gedurende het topic benaderd te zijn door de uitgever, die dacht dat het verhaal serieus was.

"Als ik onder mijn eigen naam op FOK! had geschreven, dan had iedereen meteen gezien dat ik schrijfster was", zegt Overmars. FOK!-eigenaar Danny is zich nog aan het beraden op stappen, aangezien de copyrights van FOK! wellicht geschonden zijn. Hij wil eerst juridisch advies inwinnen, voor hij een reactie geeft.

Overmars geeft toe dat de overige users niet wisten dat het een boek zou worden.


Intropagina van het boek, klik voor grotere versie