Celstraf voor uitdrukking 'Meneer Öcalan'

Icoon OpmerkelijkDe Koerdische politicus Ahmet Türk die PKK-leider Abdullah Öcalan in het openbaar ''Meneer Öcalan'' heeft genoemd, is vandaag in Turkije veroordeeld tot zes maanden cel. Hij is schuldig bevonden aan het ''verheerlijken van een crimineel''.

De Turkse staat beschouwt Öcalan als een terrorist. De overheid houdt zijn Koerdische Arbeiderspartij (PKK) verantwoordelijk voor de dood van meer dan 30.000 mensen sinds 1984. Öcalan, die in 1999 werd opgepakt, zit een levenslange celstraf uit.

Türk, leider van de Democratische Samenlevingspartij (DTP) die ijvert voor meer culturele en politieke rechten voor de Koerden, noemde Öcalan tijdens een persconferentie in januari herhaaldelijk ''Meneer Öcalan''.

Het is de tweede keer binnen korte tijd dat Türk tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld. Vorige week werd hij tot anderhalf jaar cel veroordeeld omdat zijn partij folders in het Koerdisch had uitgedeeld. Volgens de Turkse wet mag ''politieke literatuur'' alleen in de Turkse taal worden gedistribueerd.