2006 leverde 161 miljard gigabyte aan nieuwe data op

Icoon DigitalOnderzoeksbureau IDC schat dat er op de wereld vorig jaar zeker 161 exabyte aan digitale informatie is gegenereerd. Ook voorspellen de onderzoekers dat dit nummer zal oplopen naar 988 exabyte in 2010.

Zouden wij als aardbewoners dit allemaal willen opslaan dan had dat slechts net gekund. Volgens hetzelfde onderzoek was er vorig jaar zo'n 185 exabyte aan opslagruimte beschikbaar over de hele wereld. De verwachting is dat er dit jaar meer informatie gegenereerd zal worden dan dat er opslagruimte beschikbaar is. Overigens wordt niet alles ook daadwerkelijk opgeslagen. Een deel van de data bevat bijvoorbeeld digitale telefoongesprekken.

IDC heeft alle data bij elkaar geteld. Zo telde zij bestanden mee op ieder moment dat ze gereproduceerd werden. Een uitgezonden gedigitaliseerd tv-pogramma telde mee voor ieder scherm waarop het verscheen. Het getal voor originele data ligt beduidend lager op 40 exabyte.

Om duidelijk te maken hoeveel 161 miljard gigabyte aan informatie eigenlijk is hebben de onderzoekers het met wat voorbeelden duidelijker gemaakt. Als alle data gedrukt zou worden dan zou het een stapel boeken opleveren die twaalf maal zo hoog zou zijn als de afstand van de aarde tot de zon. Het zou meer dan twee miljard van de grootste iPods tot de rand kunnen vullen en is drie miljoen maal zoveel als de informatie in alle boeken die ooit geschreven zijn. De informatie bestaat uit 928.000.000.000.000.000.000 maal het cijfer 1 of 0.