Joker kreeg zijn ID-kaart te makkelijk

Icoon BinnenlandsFOK!gebruiker Oversight, Robert Coleman uit Hellevoetsluis, heeft zijn Joker ID-kaart veel te gemakkelijk van de gemeente gekregen. Dat blijkt uit een antwoord van voormalig minister Atzo Nicolaï (bestuurlijke vernieuwing) op Kamervragen van de SGP.

Volgens Nicolaï had Hellevoetsluis ''meneer Coleman om meer onderbouwing moeten vragen, toen hij stelde dat hij uit levensovertuiging als De Joker uit de Batman-films door het leven gaat''. De 35-jarige Hellevoeter voerde aan dat hij dat deed omdat hij een bepaalde stroming van het boeddhisme zou aanhangen.

Op de foto droeg Coleman bovendien een hoedje. Volgens de huidige paspoortregels dient het hoofd onbedekt te zijn. In uitzonderlijke gevallen mag daar op grond van godsdienstige of levensbeschouwelijke redenen van worden afgeweken, zoals bij een islamitisch hoofddoekje. Gemeenten moeten zelf inschatten of er een uitzondering mag worden gemaakt. De kwestie met de Joker-ID-kaart werd extra saillant, toen bleek dat Coleman beveiliger van het Torentje van premier Balkenende was.

'Fout voorgelicht'
Coleman, die zijn ID-kaart moest inleveren nadat hij met zijn pas op kosten van FOK! probleemloos een vliegreisje naar Londen had gemaakt, vindt dat de minister zich niet goed heeft laten voorlichten. ''Laat ze maar eens aantonen dat dit niet mijn levensbeschouwing is.'' Hij heeft bezwaar aangetekend bij de gemeente Hellevoetsluis tegen de gang van zaken. Hij eist zijn pas terug. Op dit moment heeft hij helemaal geen identiteitspapieren meer, op een kleurenkopie van zijn Joker-id-kaart na.

De SGP is tevreden met het antwoord van de minister. '' Hellevoetsluis was inderdaad te klakkeloos. Maar ook in de toekomst zal het lastig blijven om de regels toe te passen. Want wie bepaalt wat wel of niet een uitzondering is? Alle gemeenten weten nu in ieder geval dat ze een stuk strenger moeten zijn'', aldus een woordvoerder van de Staatkundig Gereformeerden.



Oversight moest zijn ID inleveren, maar kreeg er een kleurenkopietje voor terug.