Turkse migranten massaal opgelicht

In Europa zijn zeker 400.000 Turkse migranten opgelicht door een zwendel met illegale fondsenwerving, zo schrijft de Volkskrant vandaag. In Nederland zijn veel Turken opgelicht via de Turkse moskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes. Een en ander blijkt uit onderzoek van een Turkse parlementaire commissie en een stroom aan rechtbankvonnissen in Duitsland en Zwitserland. In totaal zou er een bedrag van 5 miljard euro mee zijn gemoeid.

Centraal in het web van nepvennootschappen stonden volgens diverse bronnen de moskeeën van de religieuze organisatie Milli Görüs, die in Amsterdam de veelbesproken Westermoskee probeert te bouwen.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut wil dat minister Wouter Bos van Financiën laat uitzoeken in hoeverre Milli Görüs Nederland met zwart geld is gefinancierd. Het antwoord is van belang omdat de gemeente Amsterdam de organisatie indirect heeft gesubsidieerd met een miljoenenbedrag bij de aankoop boven de marktwaarde van het terrein voor de Westermoskee.

Het CDA in de Tweede Kamer gaat over de affaire schriftelijke vragen stellen aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel noemde de berichten vanochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland ''zorgelijk'' en wil dat die ''serieus worden onderzocht''.

Gisteren werd al bekend dat tegen de bouw van de Westermoskee door diverse Turken bezwaarschriften zijn ingediend vanwege de vermeende oplichting door Milli Görüs Nederland.