Veel skiongelukken tijdens krokusvakantie

Icoon AlgemeenBij de verzekeraarshulpdienst (VHD) zijn tijdens de krokusvakantie 36 procent meer meldingen van skiongevallen binnengekomen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. De VHD wijt de scherpe stijging van het aantal ongevallen aan de slechte kwaliteit van de sneeuw op de pistes.

Naast het aantal meldingen steeg ook het aantal gewonde wintersporters dat met gipsvluchten of met speciaal vervoer naar Nederland teruggehaald moest worden met 25 procent. Maar liefst 61,5 procent van de meldingen kwam uit Oostenrijk, gevolgd door Zwitserland met 14,4 procent en Frankrijk met 8,6 procent.

Volgens de hulpdienst zijn de derde en vierde dag van de wintersportvakantie de gevaarlijkste momenten. "Mensen zijn vaak na drie dagen skiën erg moe", aldus een woordvoerder. "Door het opbouwen van deze zware belasting van het lichaam, verliezen mensen vaak de controle."

Overigens is dit niet de eerste keer dit seizoen dat de slechte sneeuw voor meer ongevallen blijkt te zorgen. In januari concludeerden de Oostenrijkse en Duitse media ook al dat kunstsneeuw in combinatie met de slechte kwaliteit van de natuurlijke sneeuw voor veel ongevallen zorgt.