Toerist in Mexico kan 'drugstour' maken

Icoon OpmerkelijkMexicaanse taxichauffeurs verdienen een goede boterham aan het rondrijden van toeristen in de noordelijke stad Mazatlán. De stad is het strijdtoneel geweest van rivaliserende drugskartels.

Voor een bedrag van 200 peso (ongeveer 14,5 euro) rijden de chauffeurs de toerist langs in beslag genomen panden van drugsbaronnen en naar plekken waar liquidaties zijn verricht.

De Mexicaanse krant La Reforma wijdde zondag een artikel aan de toeristische attractie. In Mazatlán in de noordelijke deelstaat Sinaloa is de afgelopen jaren hevig gevochten tussen het machtige kartel van de broers Ramón en Javier Arellano Felix en een alliantie van lokale drugsbendes. De strijd eiste vorig jaar ongeveer 2000 levens.

De toeristentrip per taxi in Mazatlán voert onder meer langs een discotheek die eigendom is geweest van de broers Arellano Felix en door de straat waar Ramón in 2002 werd doodgeschoten door de politie. Zijn broer Javier werd vorig jaar gearresteerd door de Amerikaanse kustwacht op een boot voor de kust van het zuiden van Californië.