China verhoogt defensiebudget

Icoon BuitenlandsChina gaat het budget van de krijgsmacht dit jaar met 17,8 procent verhogen ten opzichte van 2006. Dat heeft woordvoerder Jiang Enzhu van de Chinese regering gezegd aan de vooravond van het Volkscongres dat morgen begint. Dit is de zoveelste fikse verhoging op rij.

China heeft met 2,3 miljoen manschappen het grootste leger ter wereld. Zij zullen dit jaar een salarisverhoging krijgen. Daarnaast zal het verhoogde budget worden aangewend om wapens en materieel te moderniseren.

'Pot, ketel, zwart'
De Verenigde Staten maken zich grote zorgen over de groei van het Chinese defensiebudget, en over de geheimzinnigheid waarmee dat wordt omgeven. Omringende landen worden zo gedwongen om hun defensieuitgaven te verhogen, vinden de Amerikanen. China ontkent dat het een wapenwedloop aan wil gaan met andere landen.

Jiang noemde de Chinese militaire uitgaven van 350,92 yuan (34,14 miljard euro of 44,94 miljard dollar) zelfs bescheiden, in vergelijking tot de uitgaven van Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten. De Amerikaanse leider George Bush stelde onlangs 532,8 miljard dollar (404,8 miljard euro) beschikbaar voor de krijgsmacht. Volgens de Amerikanen kloppen de officiële cijfers uit China niet. Zij gaan ervan uit dat de werkelijke Chinese begroting voor defensie driemaal zo hoog is.

Taiwan
De defensieuitgaven van China zijn vooral gericht op een mogelijk conflict met Taiwan, dat door China wordt beschouwd als een afvallige provincie. Taiwan weet zich gesteund door Washington. President Chen Shui-bian van Taiwan heeft vandaag onverbloemd gepleit voor een onafhankelijk Taiwan. China heeft gezegd desnoods naar de wapens te zullen grijpen om dat te voorkomen.

Maar China heeft ook andere motieven om meer geld uit te trekken voor defensie. Zo wil Peking volgens analisten op termijn een grotere controle op de aanvoerroutes voor olie. Die zijn nu allemaal in handen van de Amerikanen en daardoor is China erg afhankelijk van de VS.