Duitse ex-moslims verenigen zich

BuitenlandsIn Duitsland heeft een groep van 120 moslims de islam afgezworen, zo meldt het NOS Journaal vandaag op haar internetsite. De groep ex-moslims wil niets meer met hun vroegere godsdienst te maken hebben. Ze willen de islam nu zo hard mogelijk bekritiseren. ''Ayaan Hirsi Ali heeft gelijk als ze zegt dat de islam staat voor onderdrukking'', zegt ťťn van de initiatiefneemsters.

Ze hebben in Berlijn de 'Centrale Raad van Ex-moslims' opgericht. Het succes van de Raad moet nog blijken. Volgens een woordvoerder zal het ledental blijven stijgen en liggen er aanvragen uit Zweden en Zwitserland voor soortgelijke comitťs. Formele erkenning door de Duitse regering of de EU blijft tot nu toe echter uit. Over een vergelijkbaar initiatief van Nederlandse ex-moslims is tot dusverre niets bekend.

Volgens de Duitse ex-moslims is de islam ''een leer van onderdrukking en geweld. Die voorschrijft, dat de vrouw ongelijk is aan de man. En dat mensen die breken met de islam, gedood moeten worden.''

De ex-moslims worden bedreigd. Voorzitsters Mina Ahadi uit Iran en Arzu Toker uit Turkije staan daarom onder politiebescherming. Vanwege de vele dreigementen moest een poster - met daarop foto's van ex-moslims - worden aangepast.

Voorzitster Toker vindt dat ook Nederland haar houding ten opzichte van de islam moet veranderen. ''Nederland is een voorbeeld van hoe het niet moet. Het land is te tolerant voor de islam. Het begint met eigen scholen en sportverenigingen. En dat mondt uit in trainingscentra voor radicale moslims. Ik vind dat niet in orde.''Ex-muslime.de