ETA-lid mag thuis celstraf uitzitten

Icoon Buitenlands Het ETA-lid José Ignacio de Juana Chaos mag de laatste twee jaar van zijn celstraf thuis uitzitten. Dat heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba besloten, omdat De Juana anders mogelijk een martelaar wordt van nationalistische extremisten uit Baskenland.

De Juana is enkele maanden geleden begonnen met een hongerstaking. Hij zou daar alleen mee stoppen als hij thuis zijn straf mocht uitzitten. De Spaanse regering is bang dat hij binnenkort overlijdt aan ondervoeding en dan een symboolfiguur wordt voor de Baskische onderdrukking. Daarom heeft de regering zijn eisen ingewilligd. De centrumrechtse oppositie in Spanje is woedend en stelt dat de sociaaldemocratische regering zich heeft laten chanteren door de terrorist.

Inmiddels is De Juana naar een ziekenhuis in Madrid gebracht. Daar heeft hij op kunstmatige wijze voedsel toegediend gekregen. Vandaag wordt hij terug naar Baskenland gebracht, waar hij zijn straf thuis mag uitzitten. De Juana behoorde tot de gevaarlijkste ETA-terroristen. Zo kreeg hij in 1987 3000 jaar cel wegens betrokkenheid bij aanslagen, maar mocht hij volgens het Spaans recht na een jaar alweer vrijkomen. Uiteindelijk moest hij alsnog in de cel blijven, omdat hij terroristische bedreigingen had geuit in brieven aan een krant.



Baskenland