Premier hekelt VVD en SP om 'spelletjes Senaat'

PolitiekMinister-president Jan Peter Balkenende vindt dat de VVD en SP de Eerste Kamer niet op voorhand moeten gebruiken voor politieke spelletjes. De liberalen en de socialisten van Marijnissen kondigden deze week aan dat als de oppositie de meerderheid haalt in de Senaat, ze wetsvoorstellen van de huidige regering zullen dwarsbomen.

De premier verwijt de partijen dat ze nu al aangekondigd hebben tegen wetsvoorstellen te stemmen, zonder dat ze daar al de details van kunnen weten. Hij doelde op uitlatingen van VVD-fractievoorzitter Uri Rosenthal in de Eerste Kamer en diens SP-collega Tiny Kox. ''Nee zeggen helpt dit land niet verder'', aldus Balkenende.

SP en VVD willen in de Eerste Kamer onder meer proberen de AOW-heffing voor gepensioneerden, bekend als de 'Bos-belasting' te torpederen.

Senaat
De 75 leden van de Eerste Kamer (Senaat) worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. De vorm is die van getrapte verkiezingen: de burgers kiezen Provinciale Staten en de leden van Provinciale Staten kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. De Statenverkiezingen zijn aanstaande woensdag (7 maart 2007). Peilingen wijzen aan dat de regeringspartijen mogelijk hun meerderheid in de Senaat kunnen verliezen.

In het verleden hebben verschillende partijen in de Nederlandse parlementaire geschiedenis overigens gepleit voor het afschaffen van de Eerste Kamer. Voor de Tweede Wereldoorlog was de Bond van Christen-Socialisten hier voorstander van, tegenwoordig de SP en de PVV.