Meer meldingen wangedrag door gevangenispersoneel

Icoon JustitieRTL Nieuws meldt dat het aantal gevallen van integriteitsschendingen door personeel van gevangenissen in vier jaar tijd fors is toegenomen. Werden er in 2002 64 meldingen gedaan van integriteitsschendingen, in 2006 registreerde Justitie 130 meldingen, wat neerkomt op een verdubbeling. Het ministerie van Justitie heeft de door RTL Nieuws geopenbaarde cijfers woensdag bevestigd. Opmerkelijk genoeg is het aantal meldingen die sancties tot gevolg hadden ongeveer gelijk gebleven. De Tweede Kamerfracties van CDA en VVD willen de verantwoordelijke minister Hirsch Ballin (CDA) dan ook op het matje roepen.

Volgens een woordvoerder van Justitie is het toegenomen aantal meldingen een gevolg van een beter registratiesysteem en een aangescherpt integriteitsbeleid. Het Bureau Integriteit en Veiligheid is sinds 2002 belast met de regelgeving omtrent meldingen waarbij de integriteit van personeel in twijfel wordt getrokken. Ook registreert en onderzoekt het bureau dergelijke meldingen.

Er is sprake van integriteitsschending als een personeelslid ten bate van zichzelf of anderen de geldende regels overtreedt. Voorbeelden van integriteitsschendingen zijn seksueel misbruik, geweld, het aannemen van geld of geschenken en ongeoorloofde afwezigheid op de werkvloer. Ook het hebben van hoge schulden valt onder integriteitsschendingen: het kan immers een cipier omkoopbaar maken.