300.000 mensen betalen geen zorgpremie

Icoon Medisch300.000 mensen hebben al ruim een half jaar geen premie betaald voor de nieuwe basisverzekering. Eenderde heeft zelfs helemaal nog niets betaald. De premieschuld bedraagt 250 miljoen euro, blijkt uit onderzoek van de NOS. De groep wanbetalers heeft bovendien in 2006 voor minstens 250 miljoen euro aan zorg gehad waar geen premie voor betaald is.

De schade door wanbetalers kan worden doorberekend in de premies. De overheid, de belastingbetaler dus, betaalt de rest, ongeveer een kwart van het totale bedrag. Al vrezen de zorgverzekeraars dat ze het grootste deel van de schuld nooit terugzien.

Per 1 juli royeren de zorgverzekeraars wanbetalers als er geen oplossing komt. Iemand kan zich nu nog elders herverzekeren. Er ligt een wetsvoorstel om dat te veranderen.

Volgens algemeen directeur Van der Meulen van Azivo is er maar ťťn echte oplossing. "Je kunt heel makkelijk voorkomen dat er zo veel wanbetalers komen. Door de nominale premie die mensen nu zelf moeten betalen inkomensafhankelijk te maken en in te laten houden op loon of uitkering. Dan wordt het probleem heel wat hanteerbaarder."