Manoeuvre komeetjager langs Mars geslaagd

Icoon RuimtevaartDe Europese komeetjager Rosetta heeft een beslissende manoeuvre met succes uitgevoerd. De satelliet scheerde zondagochtend 250 kilometer boven het oppervlak van Mars en was tijdelijk onbereikbaar voor het controlecentrum op aarde. Na een kwartier was het contact met het Duitse Darmstadt weer hersteld.

De sonde, die bezig is met een van de langste en duurste tochten ooit in de onbemande ruimtevaart, maakte gebruik van de zwaartekracht van de Rode Planeet om van koers te veranderen. Rosetta werd drie jaar geleden gelanceerd en als alles volgens de planning verloopt zal hij in 2014 aankomen bij de komeet 67P/Choerjoemov-Gerasimenko (CG).

Rosetta was tijdens de manoeuvre verstoken van zonlicht, zodat hij het 24 minuten moest doen zonder dat zijn zonnepanelen werden gevoed. Hierdoor werkten de meest essentiŽle onderdelen van de sonde op batterijen die niet voor deze taak zijn ontworpen, omdat deze situatie niet was voorzien. Door het uitstellen van de lancering van Rosetta werd deze koers noodzakelijk.

Het uiteindelijke doel van de sonde is om met de komeet 67P/Choerjoemov-Gerasimenko mee te vliegen om te onderzoeken hoe de ijsklont zich zal gedragen naarmate hij de zon nadert. Dit zal worden onderzocht met behulp van een lander, die Rosetta op de komeet zal plaatsen.Met dank aan Freek99 voor de submit.