'Beatrix moet zwijgen over Armeense kwestie'

KoningshuisKoningin Beatrix moet tijdens het staatsbezoek, dat ze samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima volgende week aflegt aan Turkije, haar mond houden over de 'Armeense kwestie' (de massamoord op anderhalf miljoen Armeniërs in 1915 ten tijde van de nadagen van het Ottomaanse Rijk). Dat zegt de Leidse hoogleraar en Turkije-kenner Erik-Jan Zürcher vandaag in dagblad Trouw.

Volgens Zürcher zou een bemoeienis van de koningin de moeizaam op gang komende discussie in Turkije over de Armeense genocide niet bevorderen. De hoogleraar: ''Het zou dom zijn als Beatrix de Armeense kwestie aan de orde stelt. Nu een kleine intellectuele elite in Turkije het aandurft het debat over de kwestie aan te zwengelen, is bemoeienis van buitenaf niet bevorderlijk.'' Zürcher vreest dat de kleine Turkse intellectuele elite die de kwestie bespreekbaar probeert te maken, door Turkse nationalisten zal worden weggezet als spreekbuis van Europa.

VVD-Kamerlid Hans van Baalen zei afgelopen week het omgekeerde. Hij vindt dat de koningin tijdens het staatsbezoek de Armeense volkerenmoord juist wél moet bespreken.

De Armeense genocide, of de Armeense kwestie zoals PvdA-leider Wouter Bos het liever benoemt, is onder Turken binnen én buiten Turkije een heikel punt. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar leidde de kwestie ook in Nederland tot een verhitte discussie.