Festival Elastiek stopt ermee

Festival ElastiekFestival Elastiek (voormalige Elastiek Muziek) stopt ermee. Het Hilvarenbeekse gratis muziek- en theaterfestival, zal komende pinksterweekend voor de laatste keer gehouden worden. "De rek is eruit", laat Gon Boers namens het bestuur toepasselijk weten. Naar verwachting slaat het nieuws vandaag als een bom in, in het Brabantse dorp.

Het festival groeide in twintig jaar uit tot een van de grootste in het pinksterweekend. Toen Pinkpop-organisator Jan Smeets twee jaar geleden naar een verklaring zocht voor zijn dalende bezoekersaantallen, verwees hij naar het succesvolle festival in Hilvarenbeek. Grote namen waren in het verleden te bewonderen op het Hilvarenbeekse Vrijthof. Maar nu vindt de organisatie dat er teveel van de vrijwilligers gevraagd wordt. Maar er bestaat ook twijfel of het festival wel rendabel kan blijven.

Gisteravond zijn de medewerkers van Elastiek geïnformeerd over het besluit. Zij kregen te horen dat aan het festival weliswaar een einde komt, maar dat Elastiek als culturele organisatie doorgaat. "We dagen alle Elastiekers uit om nieuwe initiatieven te ontwikkelen", zegt Boers. "Dat kan van alles zijn: een kinderpopfestival, masterclasses, een poppentheaterfestival, winter-Elastiek, een toneel- en kunstprocessie die door het dorp trekt."


In 2005 staat het Vrijthof in Hilvarenbeek bomvol als Guus Meeuwis op de planken staat.

Probleem is ook dat het Elastiek niet gelukt is om een verjonging in het bestuur door te voeren. De harde kern leunt sterk op de eerste generatie. Ander probleem zijn de toenemende kosten aan programmering, techniek en logistiek. Het gratis festival, zonder overheidssubsidie ook, moet het hebben van de drankomzet. De locatie, de Vrijthof in het centrum van Hilvarenbeek, stelt echter zijn grenzen aan de omvang van het publiek.

"Het zal veel emoties losmaken, vooral onder de Elastiekers zelf", beseft Ton de Bruijn, bestuurslid en een van de oprichters van Elastiek. "Maar we verwachten dat dit ook veel energie op gaat leveren. Elastiek blijft als organisatie overeind om cultuur in Hilvarenbeek te initiëren en te ondersteunen. We willen projectmatig de komende jaren mooie dingen gaan ondernemen." Een massaal evenement in het pinksterweekend hoort daar alleen niet meer bij. Elastiek stopt met het festival op het hoogtepunt van zijn roem. Met 80.000 bezoekers ging 2005 dan ook als de drukste Elastiek-editie ooit de boeken in.

Dit jaar treden onder andere Kraak & Smaak, Lange Frans & Baas B., Ilse de Lange, VanVelzen, Johan en Van Dik Hout op.