Site laat kiezers hun stem verdelen

Icoon Verkiezingen Als je bij de Statenverkiezingen op 7 maart moeite hebt met het kiezen tussen 2 kandidaten, dan kan je via internet contact leggen met andere twijfelaars. Stemdeler.nl koppelt kiezers met dezelfde voorkeuren anoniem en helpt ze hun stem te verdelen over twee personen.

Bezoekers kunnen aangeven tussen welke twee kandidaten ze twijfelen. De site zoekt automatisch naar een andere twijfelaar die dezelfde kandidaten heeft ingevuld. Daarna stuurt de site een steminstructie naar beide personen met beide een andere kandidaat. Zo kan de stem gedeeld worden.

Het idee achter de site bestaat al langer in de Verenigde Staten. Daar wordt het 'vote pairing' genoemd. Aanhangers van de linkse kandidaat Ralph Nader maakten tijdens de verkiezingen van 2000 afspraken met aanhangers van de Democratische kandidaat Al Gore. In staten waar de strijd tussen Gore en rivaal George Bush spannend was, besloten Nader-stemmers op Gore te stemmen. In ruil daarvoor stemden Gore-stemmers in minder spannende staten op Nader.