Politie vond carnavalsvlag racistisch

PolitieDe politie in Rijen heeft deze week voorafgaand aan de carnavalsoptocht in het Brabantse dorp een 'racistische' vlag in beslag genomen die een aantal jongeren meevoerden op een carnavalswagen. Een wellicht wat overijverige diender zag in de carnavalsvlag van Moergestel racistisch en fascistische motieven.

Volgens de politie hadden de jongeren op de wagen militaire kleding aan en was de praalwagen in legerstijl uitgevoerd. ''De vlag is meegenomen voor onderzoek omdat deze mogelijk aanstootgevend of discriminerend zou kunnen zijn'', aldus een politiewoordvoerder.

De wagen met de vlag was van de verenigde carnavalsgroepen CV Verweg en CV Après Ski Team uit Moergestel. Het betrof een zogenaamde 'herriewagen'. Dit type carnavalswagens is mateloos populair bij jongeren. Ze vallen op door de muziek die uit de luidsprekers knalt. De wagen had met de inbeslaggenomen vlag eerder probleemloos meegereden in de optochten van Haaren, Moergestel en Loon op Zand.

Bernard Smits, voorzitter van de Moergestelse carnavalsvereniging De Pierewaaiers, snapt ''geen reet'' van de inbeslagname. De vlag is vorig jaar geïntroduceerd toen de vereniging 44 jaar bestond. ''Het is notabene de vlag van de vroegere gemeente Moergestel in de kleuren geel, groen en rood en met een uit blokken samengestelde cirkel'', aldus Smits. Er zijn er toen zo'n honderd van verkocht. De 17-jarige Tom Kuypers die op de wagen reed waarvan de vlag door de politie werd afgepakt, is laaiend dat de vlag van zijn woonplaats een racistisch en fascistisch stempel heeft gekregen. ''Een zielige vertoning.'' Zijn boosheid is nog groter omdat de 'herriewagen' ook nog eens in Rijen achter moest blijven. De groep carnavalsvierders is toen maar per trein huiswaarts gekeerd.

Terug
De politie heeft de vlag inmiddels teruggeven. Het blijkt inderdaad dat het om de oude vlag van Moergestel gaat. Op 7 mei 1971 kreeg Moergestel zijn eigen gemeentelijke vlag in de kleuren geel, rood en groen. De kleuren verwijzen naar de drie plaatselijke gilden: Sint-Catharina, Sint-Sebastiaan en Barbara en Sint-Joris. De witte schijf met een rood kruis symboliseert Sint-Jan: de patroonheilige van de parochie. Voor het ontwerp van de vlag liet het gemeentebestuur van Moergestel zich indertijd ondermeer adviseren door de Stichting voor Banistiek en Heraldiek in Muiderberg.

Volgens de politie berust alles op een misverstand. Er was op dat moment maar één jongen die bij de carnavalswagen aanwezig was, en die kon niet uitleggen waar de vlag voor stond. De politie baalt ervan dat de groep jongeren na afloop van de optocht niet even langs het bureau is gelopen. ''Dan hadden ze alsnog kunnen uitleggen waar de vlag vandaan komt. Natuurlijk hadden ze hem dan meteen teruggekregen.''