GroenLinks: Weinig emancipatie in regeerakkoord

GroenLinks vindt dat het nieuwe kabinet weinig te bieden heeft als het gaat om de emancipatie van de vrouw. De partij wil dat het Sociaal en Cultureel Planbureau het nieuwe regeerakkoord op de korrel neemt voor wat betreft de effecten van het beleid op de positie van de vrouw.

Zo'n 'emancipatie-effectrapportage' is volgens GroenLinks hard nodig, omdat naast kleine stappen vooruit, in het regeerakkoord "vooral vage plannen staan en stappen terug in de tijd". Het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen staat onder druk en bijstandsmoeders worden geparkeerd in een armoedige uitkering, vindt GroenLinks.

Nederland scoort het slechtst in Europa als het gaat om emancipatie en haalt de eigen doelstellingen, die in 2000 zijn geformuleerd, bij lange na niet. De top van het bedrijfsleven bestaat in Nederland voor zes procent uit vrouwen. In de rest van Europa ligt dit percentage vier punten hoger. Daarnaast werkt de Nederlandse vrouw veel vaker deeltijds dan haar Europese geslachtsgenoot. Slechts 39% van alle Nederlandse vrouwen werkt voltijd, terwijl dit in Europa 74 % is. "Het is tijd voor een emancipatieoffensief, want dit [regeerakkoord] lijkt nergens op", aldus Halsema.