K3-hit bevat 'massamoord'

Oudere jongeren deden het vroeger wel eens met grammofoonplaten van bijvoorbeeld the Beatles: terugdraaien. Met een beetje fantasie kon je dan verborgen satanische boodschappen waarnemen, zo meenden sommigen. De 'Bond Tegen Het Vloeken' heeft nu iets dergelijks ontdekt bij de muziek van de bij kinderen populaire Vlaamse meidengroep K3. Iets wat op internet (weblogs) al jaren bekend is overigens.

Als je de K3-hit Oma's aan de top achterstevoren beluistert, hoor je onder andere 'grote massamoord' en 'godverdomme leuk', zo beweert Peter Smit van de anti-vloekbond. Smit: ''Wij kregen een tijdje geleden een klacht binnen die ons op deze boodschap attent maakte. Wij hebben Studio 100 gevraagd hoe deze boodschap in het nummer terecht is gekomen. Niet omdat we met de beschuldigende vinger willen wijzen, maar gewoon omdat we nogal verbaasd waren.''

Studio 100, de producent achter K3, reageert vooral verbaasd. ''Als dit echt waar is, dan is dit er zonder bedoeling in terecht gekomen. Maar ik denk dat je echt wel veel fantasie nodig moet hebben om zo'n boodschap Łberhaupt te horen'', aldus Leen Blijweert van Studio 100. Hij gaat uit van een internetgrap.

De Bond Tegen Het Vloeken meent echter dat het goed mogelijk dat de boodschap in Oma's aan de top terecht is gekomen via 'backmasking'. Hierbij wordt een boodschap in het nummer verweven die alleen te horen is als je het achterstevoren beluistert. Sommige rockgroepen voegden die vroeger wel voor de grap toe aan platen, toen je ze nog gemakkelijk achteruit kon draaien op een platenspeler. Godvrezenden beweerden echter dat op deze manier expres 'onbewust satanische boodschappen' werden verspreid.


Met dank aan BaZzY en Bootje84 voor de submit.