Europa denkt over verbod anonieme e-mail en prepaid

Icoon BuitenlandsDe Europese overheden werken aan nieuwe wetgeving, die het bedrijven zal verplichten om nog gedetailleerde gegevens over het gebruik van internet en van de telefoon bij te houden. De EU-lidstaten hebben tot 2009 de tijd om de dataretentierichtlijnen in hun nationale wetgeving te implementeren.

Het Duitse Ministerie van Justitie heeft een wetsvoorstel gedaan dat het invullen van valse of onjuiste informatie bij het aanvragen van allerlei diensten verbiedt. Het gaat om een eerste wetsvoorstel, dat nog behandeld moet worden door de Duitse regering en Bondsdag.

Als het voorstel in zijn huidige vorm wordt aangenomen, dan zou bijvoorbeeld ook het aanvragen van een e-mailaccount een stuk moeilijker worden. In veel gevallen hoeven daar op dit moment namelijk geen feitelijk correcte persoonsgegevens voor verstrekt te worden door de aanvrager en volstaat het soms zelfs om slechts een gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen.

Een wetsontwerp in Nederland zou verder gaan, door telefoonbedrijven te verplichten om verslagen van de nauwkeurige plaats van een bezoeker tijdens een volledig mobiel telefoongesprek te bewaren. Volgens Peter Fleischer, bij Google verantwoordelijk voor privacyzaken in Europa, onthullen ook nu al telefoon- en internetproviders in Europa hun klanteninformatie aan politieambtenaren op een routinebasis. Volgens hem zijn veel mensen er aan gewend om anoniem gebruik te maken van diensten op internet. Daarnaast is de wet onuitvoerbaar, aldus Fleischer.

De landen van de Europese Unie hebben tot 2009 om de Richtlijn van het Behoud van Gegevens in hun nationale wetgeving te implementeren. Sommige mensen die betrokken zijn bij deze kwestie zijn echter bezorgd over de verschuiving van het beleid in Europa, dat nota bene lang een verdediger van de privacyrechten van individuën is geweest. Jörg Hladjk, een privacyadvocaat van Hunton & Williams, een juristenkantoor in Brussel, zei dat het op deze manier onwettig kon worden om contant geld voor vooruitbetaalde mobiele telefoonrekeningen te betalen. De factureringsinformatie voor alle mobiele telefoonabonnementen wordt reeds geverifieerd.

"Het is ironisch, omdat Duitsland één van de landen in Europa is waar de mensen het meest over privacy spreken," aldus Fleischer. "In termen van bewustzijn van privacy in het algemeen, zou ik Duitsland momenteel op de laatste plaats zetten".[...]"Het gaat moeilijk zijn om te weten welke wet van toepassing is," aldus Hladjk. Google vereist slechts twee stukken van informatie om een Gmail-account - een naam en een wachtwoord - te openen en het bedrijf probeert niet te bepalen of de naam authentiek is.

In Nederland impliceert de voorgestelde uitbreiding van de wet op de verslagen van telefoonbedrijven "toezicht op de beweging van grote hoeveelheden onschuldige burgers," aldus het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens. Het CBP concludeerde in januari dat het ontwerp de privacybescherming van het Europese Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden negeerde. Op dezelfde manier zei de Duitse Vereniging van de Technologiehandel, Bitkom, dat het ontwerp de Duitse Grondwet overtrad. "Er zijn niet veel mensen in Duitsland die dit ontwerp volledig steunen." aldus Christian Spahr, een woordvoerder van Bitkom. "Maar er zijn anderen die veel kritischer zijn dan wij."

Met dank ontzettend veel dank aan Techno voor de vertaalde submit.