Roken heeft hetzelfde effect op hersenen als drugs

Icoon OnderzoekEen nieuw onderzoek uitgevoerd door een Amerikaans onderzoeksinstuut toont aan dat roken een langdurige en vaak zelfs permanente verandering van de hersenen tot gevolg heeft. Het onderzoek bestudeerde de hersenen van zowel rokers als niet-rokers na hun dood.

De studie toont aan dat er bepaalde chemische veranderingen plaatsvinden binnen de hersenen, wat eerdere vermoedens dat nicotine net zo verslavend is als zware drugs zoals heroïne bevestigd. Ook bij de rokers die al gestopt waren werden de veranderingen gedetecteerd.

Men onderzocht specifiek de hoeveelheden van een aantal enzymen die ook wel "neuronen" genoemd worden. Deze enzymen hebben een direct effect op de signalen die worden afgegeven aan de hersenen welke de persoon meer doet verlangen naar de drug die gebruikt werd, in dit geval dus nicotine.

Ook oudere onderzoeken waarbij dieren werden blootgesteld aan cocaïne en heroïne gaven vergelijkbare resultaten. Volgens de onderzoekers heeft het gebruik van nicotine een duidelijk, en vaak permanent effect op hoe de mens omgaat met een verslaving.



Roken: Permanente veranderingen aan de hersenen?