Nieuwe verkiezing voor 7 wereldwonderen

Icoon Cultuur Van de zeven traditionele wereldwonderen is er nog maar één intact. Daarom is de Zwitserse organisatie New Seven Wonders Campaign een wereldwijde verkiezing begonnen die de zeven grootste architectonische prestaties van de mens moet laten zien.

Dagelijks stemmen 200.000 mensen via internet of per sms op hun zeven favoriete wereldwonderen. De verwachting is dat honderd miljoen mensen hun stem uit zullen brengen. Tia Viering, woordvoerster van New Seven Wonders, is tevreden over de populariteit. "Europa blijft nog een beetje achter maar in Amerika, China en India is er veel belangstelling voor deze verkiezing. Dit is de eerste echte mondiale verkiezing. Cultuur is ook het enige wat je echt wereldwijd kunt toetsen".

De grootste favorieten voor de titel zijn het Colosseum in Rome, de Chinese muur, de piramides van Giza en de Taj Mahal in India. Ook maken de Eiffeltoren, Stonehenge, het Kremlin en het standbeeld van Jezus Christus in Rio de Janeiro deel uit van de lijst. "Het is geen wetenschappelijk onderzoek, maar op zijn minst zal deze verkiezing een redelijk idee geven van wat mensen als de zeven wonderen beschouwen", zei John Zogby, eigenaar van het onderzoeksbureau Zogby International.

Egypte heeft overigens geïrriteerd gereageerd op de verkiezing. Aangezien de piramides van Giza nog intact zijn en deze tot de traditionele wereldwonderen behoren, vindt het land dat deze vanzelfsprekend al deel had uit moeten maken van de nieuwe lijst.