'Het zal me worst zijn dat ik de eed brak'

Icoon JustitieBram Moszkowicz heeft er geen spijt van dat hij de eed heeft gebroken waarin hij als advocaat onder meer heeft gezworen om respect te hebben voor de rechterlijke macht. Hij zei dat dinsdag in het tv-programma Pauw en Witteman.

Een dag na de geŽmotioneerde voordracht tijdens zijn persconferentie zei hij dat "het hem worst is" dat hij deze belofte heeft gebroken.

De advocaat, die woensdag officieel de verdediging van Willem Holleeder overdraagt aan Jan-Hein Kuijpers, meent dat dit gerechtvaardigd was omdat de rechter een "stupide" vonnis heeft uitgesproken in het kort geding dat Moszkowicz tegen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder had aangespannen.

Moszkowicz deed dat omdat Kelder hem beschuldigde van het plegen van misdrijven en hem maffiamaatje had genoemd. "Ik kon niet anders dan daarop reageren." De raadsman had er rekening mee gehouden dat hij het kort geding kon verliezen, "maar niet dat ik het op deze manier zou verliezen".

De kortgedingrechter heeft hem vogelvrij verklaard, vindt Moszkowicz, door toe te staan dat Kelder hem een maffiamaatje noemde. Dat impliceert immers dat zijn cliŽnt Holleeder een maffioso is. "En de heer Holleeder is nog niet veroordeeld." Moszkowicz vindt dat hij door dat vonnis de belangen van Holleeder niet meer optimaal kan verdedigen.