18-jarige stagiair verkrachtte 92-jarige niet

JustitieDe 18-jarige stagiair van het ROC Midden-Nederland die vorig jaar in de cel werd gegooid wegens het seksueel misbruiken van een 92-jarige vrouw in het Amersfoortse verzorgingstehuis De Liendert, is onschuldig. Het Openbaar Ministerie heeft de verkrachtingszaak geseponeerd nadat een DNA-onderzoek uitwees dat de jongen niets met de vrouw heeft gedaan. Het heeft acht maanden geduurd voordat het resultaat van de test er was. De ontkennende stagiair zat indertijd twee weken in voorarrest voordat hij werd vrijgelaten, ondanks dat hij nog steeds verdachte was.

De hoogbejaarde vrouw deed vorig jaar mei aangifte tegen de eerstejaarsleerling, omdat hij haar zou hebben verkracht. Dat zou zijn gebeurd toen hij het toetje bezorgde. Er was op dat moment geen begeleiding.

Na zijn voorlopige vrijlating is de jongen gestopt met zijn opleiding. Directeur Bijvank van het ROC Midden-Nederland: ''Deze affaire heeft grote impact gehad op de jongen. Hij is inmiddels gestopt met zijn studie en dat vind ik zeer vervelend. Deze leerling is zwaarbeschadigd.'' Bijvank wil binnenkort in gesprek met Justitie over hoe met dergelijke zaken in de toekomst kan worden omgesprongen.

Verzorgingshuis De Liendert heeft de jongen inmiddels per brief gerehabiliteerd en aangegeven te willen helpen bij verdere loopbaanbegeleiding indien mogelijk.