UPC: wij sturen niets ongevraagd op

Icoon DigitalUPC biedt niemand ongevraagd digitale televisie aan via de 'media-box'. Dat zegt de kabelaar in een reactie op een actie van FOK!user Conflict. Hij vond het niet zo leuk dat UPC zomaar ongevraagd een zogenaamde 'UPC Mediabox' afleverde. Daarom zei hij in een topic op het FOK!forum dat hij het bedrijf een koekje van eigen deeg zou geven. Hij gaf aan iedere dag een grindtegel te gaan sturen naar het gratis antwoordnummer van UPC.

De actie kreeg veel aandacht in de media. Hier schrok Conflict zelf ook van. Hij heeft zijn actie dan ook gestaakt. "Zaterdag was ik na het werk in een jolige bui, lekker het weekend begonnen met een vroeg biertje en een topicje geopend over grindtegels naar UPC sturen. [...] Nadat ik iedereen een beetje opgejut had om zooi te gaan versturen, schrok ik toch wel even van de reacties. De meeste mensen vonden het wel een puik plan en het werd me net iets te serieus. [...] Ik zie nu in het topic dat men van plan is om naar privé personen die werkzaam zijn bij UPC spullen te gaan versturen en ook zijn er zelfs privé gegevens achterhaald en gepost. Dode muizen, rottende etenswaren, pistooltje, allemaal dingen waarvan ik vind dat we dit niet kunnen maken. Ik ga zelf niks versturen naar UPC, ik heb mijn punt gemaakt."

Eigen verzoek
UPC zegt dat de Mediabox alleen maar geleverd wordt aan bestaande klanten. "Levering vindt plaats op eigen verzoek van een klant, na telefonische benadering door UPC of na persoonlijke benadering aan de deur door een vertegenwoordiger van UPC. De klant moet expliciet ja zeggen op de vraag of de klant digitale televisie wil."

Het is wel zo dat de box via de post wordt bezorgd. "Levering van de UPC MediaBox vindt -na een telefonisch ja van de klant- plaats door TNT Post of –in geval van benadering aan de deur- door een UPC-vertegenwoordiger. Wanneer de klant toch geen prijs stelt op digitale televisie, kan de zending worden geweigerd. Het (proef)abonnement wordt in dat geval ook niet geactiveerd en de Mediabox gaat automatisch terug naar UPC Nederland."

Consumentenbond
Toch zijn er veel klachten bij de Consumentenbond binnengekomen over de tactiek van UPC. Vanavond reageert de bond om 20:00 uur in FOK!radio op de actie van Conflict en legt ze uit wat te doen als de Mediabox toch thuisgestuurd wordt.