Franse oorlogsmisdadiger Papon overleden

Icoon MisdaadDe Franse oorlogsmisdadiger Maurice Papon is afgelopen zaterdag in zijn slaap overleden. De man is onder meer verantwoordelijk voor de deportatie van 1560 joden in de Tweede Wereldoorlog en de verdrinkingsdood van ongeveer 200 Algerijnse protestgangers.

Papon ondertekende tussen 1942 en 1944 als hoog ambtenaar in Vichy-Frankrijk de deportatiebevelen voor 1560 Joodse mensen. Toen hij zag dat de oorlog voor het naziregime een nederlaag zou betekenen, sloot hij zich gauw aan bij het verzet. In het Frankrijk onder Charles De Gaulle werd Maurice Papon politiechef, en leidde hij het brute optreden tegen het Algerijns protest van 1961. Bij de actie tegen die onafhandelijkheidsstrijders gooide de politie enkele honderden mensen met dodelijk gevolg in de Seine.

In 1981 kwamen de daden die Papon in de Tweede Wereldoorlog had gepleegd aan het licht, toen het tijdschrift Le Canard EnchaÓnťe de door hem ondertekende deportatieorders publiceerde. In 1998 werd de man veroordeeld tot tien jaar cel, maar na drie jaar werd hij wegens gezondheidsomstandigheden weer vrijgelaten. Een jaar later kreeg hij zijn pensioen weer terug. Papon heeft nooit spijt betuigd; in 2004 zei hij zelfs dat de rechters die hem hadden veroordeeld zich moesten schamen, omdat hij het land zo goed had gediend tijdens de oorlog. Maurice Papon is 96 jaar geworden.

Met dank aan laforest voor de submit.