Uitvinder van afstandsbediening overleden

Icoon TelevisieEr is geen huishouden in Nederland waar zijn uitvinding níet is te vinden. Vandaag is de uitvinder van de afstandsbediening overleden. Robert Adler, die in 1997 samen met zijn compagnon Eugine Polley een Emmy Award kreeg voor zijn uitvinding, is op 93-jarige leeftijd overleden.

Als uitvinder verkreeg hij meer dan 180 patenten gedurende zijn 58-jarige carrière. Volgens zijn weduwe Ingrid was de uitvinding van de afstandsbediening niet zijn meest favoriete uitvinding. Hij keek zelf nauwelijks televisie, en las veel liever een boek. "Hij was een man die ontwaakte uit een droom en zei dat hij dan weer een probleem opgelost had", aldus zijn weduwe tegen een verslaggever. "Hij dacht non stop over wetenschappelijke kwesties.

Adler begon te werken bij Zenith Electronics in 1941 en stopte pas met werken toen dit bedrijf in 1999 overgenomen werd. Zenith maakte zijn eerste afstandsbediening in 1950, toen deze nog verbonden was met de tv met een draad.

De latere versie van dit hulpmiddel gebruikte fotocellen om informatie met de tv uit te wisselen. Deze bleken echter onbetrouwbaar aangezien ze werden beïnvloed door zonlicht. Het was Adlers idee om ultrasoon geluid te gebruiken bij afstandsbedieningen. Octrooi voor de eerste draadloze afstandsbediening vroeg hij aan in 1956 voor de 'Zenith Space Command'.

Verder was Adler bekend om zijn werk aan communicatiemiddelen gedurende de tweede wereldoorlog. Hij is een pionier op het gebied van akoestische golven die tegenwoordig veel gebruikt worden in de tv van vandaag de dag en computerschermen.


De allereerste afstandsbediening: "Zenith Space Command"


Met dank aan Nood-kloon voor de submit en de herschrijving en tevens dank aan Wouser.