CDA, VVD hekelen Kamervoorzitter Verbeet

CDA en VVD vinden dat de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer, de PvdA'ster Gerdi Verbeet, weinig gelukkig heeft geopereerd in het door de Partij voor de Vrijheid (PVV) aangezwengelde debat over de dubbele nationaliteiten van politici.

Verbeet ontnam PVV-Kamerlid Sietse Fritsma donderdag het woord toen hij zijn motie toelichtte om de bewindslieden Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak uit het nieuwe kabinet te houden. Volgens de PVV mogen zij geen staatssecretaris worden omdat ze een dubbele nationaliteit hebben. Aboutaleb is van Marokkaanse en Albayrak van Turkse afkomst. Beiden zijn lid van de PvdA.

''Het waren de verkeerde interventies van de voorzitter. Wij moeten in de Kamer zonder last of ruggespraak kunnen debatteren over alle onderwerpen. Zij blokkeerde dit debat. Ik ben daar niet tevreden over'', zegt CDA-Kamerlid Mirjam Sterk zaterdag in Trouw.

VVD-Kamerlid Fred Teeven uit in de krant soortgelijke kritiek. ''Voorzitter Verbeet moet oppassen dat ze niet teveel op de linkse stoel gaat zitten. Je moet je niet door emoties laten leiden'', aldus Teeven.

De partijen staan niet alleen in hun kritiek. Ook in dagblad Trouw schrijft Rinke van den Brink, die al ruim twintig jaar publiceert over extreem-rechts en van mening is dat Wilders de in Nederland levende vreemdelingenhaat vertolkt, dat Verbeet ten onrechte de discussie over dubbele nationaliteiten heeft gesmoord. ''Waarom zou een Kamerlid niet mogen voorstellen om de wet aan te passen? En daarop vooruitlopend even geen mensen met een dubbele nationaliteit te benoemen in het kabinet'', zo vraagt Van den Brink zich af.


Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA)