KNMI: het is lente in Limburg

Icoon WeerIn het uiterste zuiden van Limburg is vrijdagmiddag ruim 17 graden gemeten. Dat meldde het KNMI. Dat zijn temperaturen die bij de lente horen. Dit seizoen begint echter voor de weerkundigen pas op 1 maart. Volgens de astronomische kalender zouden we daar zelfs nog tot 20 maart op moeten wachten.

Ook zaterdag zijn voorjaarsachtige temperaturen mogelijk. Deze hoge wintertemperaturen in Nederland zijn overigens niet heel ongewoon. De afgelopen jaren bereikte het kwik in februari herhaaldelijk temperaturen tussen de 16 en 18 graden.

Op de bruiloft van prins Willem Alexander en prinses Máxima, 2 februari 2002, werd 17,4 graden gemeten. In 2004 werd het op 4 februari in Eindhoven 18 graden. Zelfs 20 graden is een keer voorgekomen.

Niet alleen in Nederland zijn zulke hoge temperaturen gemeten. Vlak over de grens was het volgens het KNMI compleet voorjaar. Ook in Aken was het vrijdag 17 graden. In het zuiden van Frankrijk en Spanje bereikte het kwik donderdag en vrijdag zelfs zomerse hoogten van 25 tot 27 graden.