Kosovo: uitstel onafhankelijkheid is gevaarlijk

Icoon EuropaKosovo wil onafhankelijk worden van Servië en wel zo snel mogelijk. Dat was de boodschap die minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken donderdag telkens van regeringszijde te horen kreeg tijdens zijn bezoek aan Kosovo.

De dag ervoor had hij in Servië vooral te horen gekregen dat Kosovo deel moet blijven uitmaken van Servië. Uitstel van de onafhankelijkheid is "gevaarlijk voor de stabiliteit in de regio", zei de Kosovo-Albanese president Fatmir Sejdiu donderdag na zijn gesprek met Bot in de Kosovaarse hoofdstad Pristina.

Volgens Sejdiu probeert de Servische regering een besluit van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties "te vertragen, zodat er meer spanningen ontstaan in Kosovo." De Kosovaarse regering weet zich in zijn onafhankelijkheidsstreven vooral en voluit gesteund door de Amerikanen.

Bot zei donderdag dat de EU Kosovo "van harte" zal steunen als de onderhandelingen leiden tot een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Bot ziet wel wat in een lange overgangsperiode van mogelijk tien tot vijftien jaar. De scheiding tussen Kosovo en Servië zal er niet al binnen een paar maanden zijn, aldus Bot.

Volgende week woensdag komen de onderhandelingsteams van Servië en Kosovo voorhet eerst bijeen om onder leiding van VN-gezant Martti Ahtisaari over diens voorstellen te praten. Diens plannen (Kosovo krijgt eigen vlag, grondwet en volkslied en mag lid worden van bijvoorbeeld de VN en het IMF) moeten later dit voorjaar leiden tot een VN-resolutie.