Nederlander verdacht van misbruik kinderen Nepal

Icoon MisdaadDe politie in Nepal heeft een Nederlandse directeur van een kindertehuis in Kathmandu aangehouden die wordt verdacht van seksueel misbruik van kinderen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag woensdag bevestigd.

Volgens het OM is de man aangehouden na een aangifte van een medewerker van het kindertehuis Hamro Jivan. Het OM in Den Haag is op de hoogte gesteld van de zaak door de Stichting Hamro Jivan Nederland, die hier geld inzamelt voor het tehuis.

''De stichting heeft een brief naar de hoofdofficier van justitie gestuurd over de gang van zaken'', aldus een woordvoerster. ''We hebben van de autoriteiten in Nepal de bevestiging gekregen dat de man is aangehouden maar spelen zelf geen enkele rol in deze zaak.''

De 59-jarige Henk M. richtte het kindertehuis, dat zwerfkinderen opvangt, in 2003 op. Eind 2006 bood de instelling onderdak aan 48 kinderen. Het tehuis neemt kinderen op in de leeftijd van ongeveer vijf tot vijftien jaar. De kinderen verblijven net zolang in het tehuis totdat ze de basisschool hebben doorlopen en naar een vervolgopleiding kunnen.

De Stichting Hamro Jivan Nederland stelt in een nieuwsbrief dat de partner van de Nederlander, het hoofd van een lokale school, als medeplichtige in de zaak wordt aangemerkt. De stichting stelt geschokt te zijn door de zaak. Naar aanleiding van het vermeend seksueel misbruik van kinderen hebben de aanwezige vrijwilligers verder onderzoek in gang gezet. Uit alle afgelegde verklaringen is komen vast te staan dat er zeer gegronde redenen zijn om de kwestie aan de politie voor te leggen.

Met dank aan Melch voor de submit.