Trajectcontrole levert 2,3 miljoen bekeuringen op

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) heeft vorig jaar 2,3 miljoen acceptgiro's verstuurd aan weggebruikers die te hard reden op stukken snelweg waar trajectcontrole aanwezig is. Dat heeft het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) vandaag bekend gemaakt.

Politie en justitie hebben de afgelopen jaren op veel plaatsen permanente snelheidscontrole ingevoerd, door middel van het hangen van camera's boven de weg. Deze camera's maken opnames van elk passerend voertuig. Een computer berekent de gemiddelde gereden snelheid tussen twee punten. Mensen die gemiddeld te hard hebben gereden, worden automatisch beboet.

De trajectcontrole heeft zich in korte tijd zeer populair gemaakt bij politie en justitie, omdat de pakkans honderd procent is. Weggebruikers durven het risico niet meer te nemen een boete te krijgen, en houden zich daarom aan de maximumsnelheid. "Op snelwegen zonder trajectcontrole houdt tien tot vijftien procent van de bestuurders zich niet aan de maximumsnelheid, op snelwegen mét trajectcontroles ligt dat percentage op 2,5", aldus een woordvoerder van het bureau verkeershandhaving. "In het begin krijgen veel bestuurders boetes, maar als men eraan gewend is, dalen de percentages."

Her en der in het land zijn er trajectcontroles op een tiental snelwegen, onder andere op de Zeelandbrug en in de Westerscheldetunnel. Het Openbaar Ministerie wil het aantal trajectcontrolepunten de komende jaren fors uitbreiden.

Met dank aan RGS voor de submit.