'Nederlandse kinderen het gelukkigst'

Kinderen in Nederland zijn bofkonten. Volgens een onderzoek van het VN-kinderfonds Unicef zijn zij het gelukkigst van alle kinderen in de ontwikkelde wereld.

Unicef vergeleek de positie van kinderen in 21 ontwikkelde landen op basis van veertig factoren, onder meer armoede, gezondheid en veiligheid, onderwijs, relatie met familie en de mate waarin de kinderen zelf aangaven gelukkig te zijn met hun leven.

Groot-Brittannië en VS onderaan
Samen met Nederland scoorden ook Zweden en Denemarken hoog. Groot-Brittannië staat onderaan de lijst. Eén na laatste land zijn de Verenigde Staten. Volgens de studie bestaat er geen direct verband tussen materiële welvaart in een land, gemeten naar het bruto nationaal product, en de kwaliteit van leven van kinderen.

Zo zouden kinderen in Tsjechië gelukkiger zijn dan die in Frankrijk, dat welvarender is dan het voormalige oostblokland. Hoewel Nederland over alle categorieën genomen het hoogst scoort van alle 21 landen die lid zijn van de OECD, de organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, is het in ons land niet best gesteld met de materiële welvaart van kinderen.

Dat wordt in het onderzoek van Unicef gemeten aan de hand van het aantal kinderen dat leeft in gezinnen die moeten rondkomen van een inkomen dat lager is dan modaal.

De autoriteiten van hekkesluiter Groot-Brittannië reageerden kritisch op het rapport. Staatssecretaris Jim Murphy van sociale zaken verklaarde tegen de BBC dat Unicef in het onderzoek verouderde gegevens heeft gebruikt, en dat de situatie op veel gebieden de afgelopen vijf tot acht jaar echt is verbeterd.



Link: Het rapport (.pdf bestand)