Rouvoet vindt COC-plan homoweigerende ambtenaren slecht

Homobeweging COC wil alle trouwambtenaren in kaart brengen, die weigeren een homohuwelijk te sluiten. Ook de komende regeerperiode blijft het namelijk mogelijk voor ambtenaren van de burgerlijke stand om te weigeren homoparen te trouwen. Het COC wil alle gemeenten in beeld hebben met gewetensbezwaarde ambtenaren en bovendien de namen van de desbetreffende ambtenaren inventariseren.

ChristenUnie-leider André Rouvoet is met dat laatste niet blij. Dat ze de gemeenten in kaart brengen vindt hij prima, maar namen noteren gaat hem te ver. ''Zo'n benadering is jammer en zou niet goed passen bij hetgeen wij besproken hebben. Ik zal hierover contact opnemen met het COC. Het zou niet handig zijn van het COC om dit op de spits te drijven, want dat brengt het nemen van initiatieven zoals opgenomen in het regeerakkoord dichterbij.'' In het regeerakkoord staat dat wanneer de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren in gevaar komt, deze door de regering gewaarborgd zal worden.

Het COC laakt het beleid van de nieuwe regering. COC-voorzitter Frank van Dalen: ''In plaats van discriminatie te bestrijden, houdt het kabinet discriminatie in stand.''

Amsterdam
De Amsterdamse burgemeester Job Cohen zei vandaag het erg jammer te vinden dat het huwen van homoparen door een ambtenaar nog steeds geweigerd mag worden. Hij sprak vanochtend tijdens de onthulling van een plaquette in het stadhuis die herinnert aan het eerste homohuwelijk. Dat werd 1 april 2001 in de hoofdstad gesloten.

Cohen: ''We zijn nu zes jaar verder en kunnen constateren dat het homohuwelijk geheel is ingeburgerd. Dan is het op zijn zachtst gezegd jammer dat in het regeerakkoord staat dat ambtenaren het homohuwelijk mogen weigeren. Ik vind juist dat zij de wet horen te volgen.'' Volgens de burgervader zijn hem in zijn gemeente geen gevallen bekend van ambtenaren die geen homo's in de echt willen verbinden.

Cohen zei zich verder zorgen te maken over de wijze waarop homoseksuelen de laatste jaren worden bejegend. ''Dat hebben wij ook in Amsterdam geconstateerd en ik hoor bij diegenen die daar wat aan wil doen. We moeten duidelijk maken dat dat niet kan, zeker niet in een stad als Amsterdam.''

De VVD-fractie in de gemeente Amsterdam dient overigens vandaag een motie in waarin het ambtenaren verboden wordt te weigeren homoseksuelen te trouwen. Naar verwachting wordt het voorstel aangenomen. Het voorstel van de VVD krijgt steun van GroenLinks en ook de PvdA staat ''positief tegenover de motie''. Het kabinet kan dat besluit, als het Amsterdamse college van B&W het overneemt, overigens weer ongedaan maken omdat in het regeerakkoord immers staat dat de positie van gewetensbezwaarde ambtenaren door de regering gewaarborgd zal worden.

Met dank aan Melch en R.deJong voor de submit.