Meisje van 13 gehuwd in België

ShockingIn de Belgische gemeente Schaarbeek is een jongeman op het gemeentehuis in de echt verbonden met zijn verloofde van 13 jaar. De jonge bruid had een zogenaamde verklaring van verlies van haar identiteitskaart opgesteld. Ze gaf daarop een valse geboortedatum op, zodat ze in het huwelijk kon treden zonder dat het gemeentepersoneel vragen zou stellen. Het meisje zou er wel een stuk ouder dan haar leeftijd hebben uitgezien.

De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar de omstandigheden waaronder het huwelijk is afgesloten. Het Brusselse parket zal de geldigheid van het huwelijk nu moeten onderzoeken.

Zelfs wanneer het geboorteland van het meisje een huwelijk op 13-jarige leeftijd toestaat, zal het parket ervoor pleiten dit huwelijk te annuleren, omdat het in Belgie niet toegestaan is en indruist tegen de internationale openbare orde, aldus de Belgische krant La Dernière Heure.

Update 14.05 uur
De Belgische zender VRT meldt dat het huwelijk al drie jaar geleden is gesloten. Haar man, van Marokkaanse origine, had indertijd niet de juiste papieren, en gebruikte het huwelijk met het toen 13-jarige meisje om zich te regulariseren.

Het bedrog kwam vorig jaar aan het licht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Er werden toen oproepingsbrieven verstuurd. De oudere zus van het meisje begreep niet waarom ze werd aangeschreven met de naam van de Marokkaanse man.

Het parket heeft nu twee onderzoeken geopend, één voor valse aangifte van het verlies van de identiteitskaart en één voor zedenfeiten, omdat de 22-jarige man met het 13-jarige meisje heeft samengeleefd. Het huwelijk wordt volgens de VRT automatisch nietig verklaard.

Extra aanvulling
De Belgische media melden dat de moeder van het meisje meedeed aan het bedrog. Haar indertijd 13-jarige dochter gaf zich met medeweten van de moeder uit voor haar 23-jarige zuster, die op reis was.

De ongetrouwde zus van het meisje was de afgelopen twee jaar op reis. Bij terugkeer kreeg ze argwaan toen ze ontdekte dat op haar oproepkaart voor de verkiezingen stond dat haar burgerlijke staat 'gehuwd' was.

De politie beschuldigt de inmiddels 24-jarige Marokkaanse man van verkrachting van het meisje waarmee hij trouwde. Elk seksueel contact met een kind jonger dan 14 jaar wordt in België namelijk automatisch beschouwd als verkrachting.

Met dank aan HuHu voor de submit.