Honderden bij stille tocht avondwinkelier

Icoon Binnenlands

Rond de 600 mensen hebben dinsdagavond meegelopen in de stille tocht voor de vermoorde winkelier Arkan Yildiz van avondwinkel La Nuit in Amsterdam-Noord. De 29-jarige eigenaar van de avondwinkel kwam vorige week donderdag om het leven door een schietpartij. Twee†dagen eerder had hij nog op televisie in het NPS-programma PREMtime van Prem Radhakishun†geklaagd†over het feit dat hij al drie keer†gewapend was†overvallen en dat hij zich daartegen niet mocht bewapenen.†

Rond 19.00 uur verzamelden de deelnemers aan de stille tocht zich bij de winkel aan de Waddenweg. Voor aanvang van de tocht werd een minuut stilte gehouden. Ook werden voor de deur van de winkel stadionfakkels afgestoken.


Vanaf de winkel liepen de aanwezigen met spandoeken en Nederlandse en Turkse vlaggen via het Purmerplein terug naar de plek van de moord. Aan het einde van de tocht werd siervuurwerk afgestoken.

De organisatie van de stille tocht was tevreden over de opkomst en het verloop van de tocht. De politie sprak van een ''waardige en respectvolle'' gebeurtenis.

De winkelier van de avondwinkel werd donderdag laat op de avond neergeschoten door twee nog onbekende daders. Hij raakte zwaargewond en overleed korte tijd later. De politie heeft nog geen arrestaties verricht. Een groep van 25 agenten heeft dinsdag in de wijde omgeving van de avondwinkel 1500 flyers verspreid in de hoop op meer informatie over het schietincident.

De stille tocht is georganiseerd door een goede vriendin van het slachtoffer. Ze wil hiermee haar stem verheffen tegen zinloos geweld. Het stoffelijk overschot van de man is dinsdag overgevlogen naar Turkije, waar het een laatste rustplaats krijgt.De doodgeschoten Arkan Yildiz