Kajakker verdrinkt bij wereldrecordpoging

Icoon BuitenlandsEen Australische kajakker is waarschijnlijk verdronken bij een wereldrecordpoging. Dat gebeurde toen hij als eerste mens in een kajak een traject van zestienhonderd kilometer wilde afleggen van Tasmanië naar Nieuw-Zeeland. Op de route komen sterke stromingen, hoge golven en veel haaien voor.

Opgegeven
De familie heeft de hoop om de 39-jarige Andrew McAuley nog levend terug te zien, opgegeven. De kajak is afgelopen zaterdag leeg teruggevonden. Van de man ontbreekt elk spoor. Onder druk van Australië heeft de Nieuw-Zeelandse marine de zoektocht naar McAuley hervat. De avonturier was op 11 januari vertrokken.

Noodsignaal
Nadat McAuley vier weken en twee dagen onderweg was ving de Nieuw-Zeelandse marine vrijdag een noodsignaal op. Daarna vonden ze een lege kajak op tachtig kilometer voor het zuidelijk eiland van Nieuw-Zeeland. De zee was rustig toen het noodsignaal werd ontvangen. Autoriteiten vermoeden dat McAuley vanwege het goede weer een beschermkap over zijn zitje heeft geopend. Een onverwachte golf kan de kajak dan vullen met water en kapseizen. De beschermkap ontbrak op de kajak.


Kajakker Andrew McAuley (39) is waarschijnlijk verdronken