Vrouwen hebben vaker geldgeheimen

Icoon FinancieelVrouwen hebben vaker geheimen over geld dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD). 1350 mensen werden ondervraagd over geld en relatie. 29 procent van de vrouwen gaf aan geldgeheimen te hebben tegenover de partner. Ze liegen over de prijs van een aankoop, houden geld achter of doen een uitgave stiekem. Twaalf procent heeft zelfs een geheim spaarpotje.

Van de samenwonende mannen zegt maar zestien procent een geldgeheim te hebben. Bij mensen met een laag inkomen komen dergelijke geheimen vaker voor.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het onderwerp geld vaak leidt tot ruzies binnen relaties. Ruim de helft van de stellen zegt wel eens ruzie te maken over geld. Het bestedingspatroon van de vrouw is het vaakst aanleiding voor de ruzies.

Terwijl mannen vaker bereid zijn dingen te doen voor geld, laten vrouwen zich vaker verleiden tot een impulsaankoop. Een kwart van de vrouwen koopt vaak spullen zonder na te denken of de aankopen wel echt nodig zijn. Veertien procent van de mannen geeft toe zich hier vaak schuldig aan te maken.