Satelliet volgt jonge automobilisten

Icoon AlgemeenOver enkele weken begint een proef met driehonderd jongere autobezitters waarbij een zwarte doos in de auto wordt geplaatst. De auto's kunnen dan worden gevolgd en er hoeft alleen premie te worden betaald voor de gereden kilometers.

De proef met het 'kilometerverzekeren' moet de jongeren tot veiliger rijgedrag dwingen. Wie voorzichtiger of minder rijdt of in een rustige streek woont, gaat als de proef slaagt een lagere premie betalen.

"Jongeren rijden weinig, maar met veel meer risico. We denken dat het psychologisch effect van het meekijken via de zwarte doos tot veiliger rijgedrag leidt", zegt een woordvoerder van Proteq, dat met RVS, Unigarant, Nationale-Nederlanden, London Verzekeringen en Interpolis samenwerkt.

De verzekeraars hebben deze proef jarenlang voorbereid. Ze voorspellen kortingen op de premies die kunnen oplopen tot 'enkele honderden euro's'. De gemiddelde jaarpremie is momenteel zeshonderd euro, schrijft de krant, hoewel jongeren gemiddeld tweehonderd euro per jaar meer betalen vanwege het verhoogde risico.

Randstadbewoners moeten vanwege de extra risico's op de weg meer premie opbrengen, zegt Daan van Egeraat van de Stichting ter Ontwikkeling van Kilometerverzekeringen in het ochtendblad. "Als de politiek rekeningrijden verplicht stelt, is deze vorm snel uitvoerbaar."


Met dank aan robinotten voor de submit.