Sarkozy verdedigt Mohammed-spotprenten

De Franse minister van Binnenlandse Zaken en rechtse presidentskandidaat Nicolas Sarkozy heeft het opgenomen voor het linkse satirisch weekblad Charlie Hebdo dat begin vorig jaar de twaalf Deense spotprenten afdrukte, samen met nieuwe cartoons en commentaren. Ook de cover van het blad bestond uit een cartoon.

De schriftelijke steunbetuiging is woensdag voorgelezen bij het begin van een proces dat twee Franse moslimorganisaties hebben aangespannen tegen het magazine Charlie Hebdo.

Een advocaat van het weekblad las de onverwachte verklaring voor. Daarin stelt Sarkozy dat hijzelf regelmatig het doelwit van spot is geweest in het magazine, maar dat hij de voorkeur geeft aan teveel karikaturen boven geen karikaturen. Ook schrijft hij dat Charlie Hebdo een oude Franse traditie heeft gevolgd, die van satire.

Het blad drukte Deense Mohammed-cartoons af die een jaar geleden de woede wekten van een groot deel van de islamitische wereld. De cartoons tonen Mohammed onder meer met een tulband in de vorm van een bom en een groep terroristen die in het paradijs te horen krijgt dat de maagden op zijn.

Franse moslimraad
De moslimorganisaties die het proces hebben aangespannen, beschuldigen Charlie Hebdo van ''het beledigen van een groep mensen op basis van hun religieuze overtuiging''. De Franse moslimraad CFCM, waarin de twee groepen vertegenwoordigd zijn, reageerde vol ongenoegen over de brief van Sarkozy. De raad ziet het schrijven als een ongeoorloofde bemoeienis van de regering met de zaak. Het bestuur van CFCM zou uit protest overwegen af te treden.

De rechtszaak wordt door velen gezien als een test voor de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk. De Franse krant Liberation heeft woensdag als steunbetuiging aan Charlie Hebdo twee van de cartoons opnieuw afgedrukt.



De cover van Charlie Hebdo
'Het is zwaar om door idioten aanbeden te worden'