Studenten krijgen meer lesuren

Icoon Onderwijs Universiteiten gaan hun bacheloropleidingen intensiveren. Er komen meer lesuren en docenten zullen een actievere rol krijgen in het begeleiden van studenten. Ook is het mogelijk ambitieuzer onderwijs te gaan volgen. Dat zegt Sijbolt Noorda, de voorzitter van universiteitenvereniging VSNU.

Noorda trekt zich de kritiek aan van protesterende studenten. Twee weken geleden stonden veel studenten aan de poorten van het ministerie van Onderwijs. Zij eisten meer lesuren en deskundige docenten. Het zogenoemde 'nieuwe leren' zou de studenten teveel aan hun eigen lot overlaten. Noorda erkent dat het onderwijs daarin teveel doorgeschoten is. "In alle lijstjes staan opleidingen met relatief veel docenten bovenaan. Daarover zijn studenten het meest tevreden. Dan is er maar één conclusie mogelijk: de docent moet weer intensiever aanwezig zijn".

Het huidige systeem moet volgens hem behouden blijven voor studenten, maar moet flexibeler zijn. Zo wil hij dat ambitieuze studenten bijvoorbeeld een dubbele variant kunnen kiezen of meer studielast kunnen nemen. Daarnaast wil hij dat moeilijker presterende leerlingen extra lesuren kunnen krijgen om de stof beter te kunnen begrijpen. "Nu is het te veel 'one size fits all'. Als we teruggaan naar maatwerk, halen we het beste uit iedereen".