Schoolboeken worden gratis

Icoon PolitiekSchoolboeken in het voortgezet onderwijs worden gratis. Dat staat in het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie dat woensdag is gepresenteerd.

Het ministerie van Onderwijs had eerder al later berekenen dat dit ouders jaarlijks ruim 300 euro per kind aan schoolkosten kan schelen.

Scholen worden verder niet verplicht alle leerlingen te accepteren. De PvdA wilde een acceptatieplicht omdat vooral bijzondere scholen leerlingen met een achterstand de deur zouden wijzen. Het CDA heeft zich altijd tegen deze maatregel gekeerd.

Vanaf 2008 komen er vaste aanmeldmomenten voor leerlingen in het basisonderwijs. De PvdA pleitte daar al eerder voor omdat vooral allochtone ouders achter het net visten bij het aanmelden van hun kinderen voor de beste en meest populaire scholen. Bij grote belangstelling voor een school kan er geloot worden.

Een commissie zal moeten gaan werken aan een actieplan om de kwaliteit van het onderwijs op te krikken. Daarbij zal het gaan om het wegwerken van het tekort aan leraren, betere lerarenopleidingen en meer loopbaanperspectief voor leraren.